magyar  english  deutche            RSS
HU > Hírek > 

Szekszárd kultúrájával is ismerkedtek a levéltárosok

Írta: Nagy Iván
2014-07-04 12:36
kisebb betű nagyobb betű   e-mailben elküld nyomtatás

Az egész országból, sőt külföldről is érkeztek szakemberek a Magyar Levéltárosok Egyesületének szokásos évenkénti vándorgyűlésére.

 

 

A vándorgyűlést mindig más helyszínen tartják. A magyarországi résztvevők mellett jöttek Németországból, Olaszországból és a velünk határos országokból is, utóbbiak között egyaránt voltak magyar és nem magyar nemzetiségűek. A nemzetközi szekció munkanyelve az angol volt, a többi szekcióé a magyar.


 

A három napos konferencia témája: A „nagy háború” – gazdaság és társadalom, emberi sorsok a világháborúban. A korábbi vándorgyűlések programjától eltérően most filmvetítést is tartottak, az ország állami, egyházi, városi, egyetemi, szakmai levéltáraiból és külföldről jött 230 résztvevő az MTVA Lehullottak a levelek című dokumentumfilmjét láthatta. Néhány éve a múzeumok is nyitottabbá váltak, kialakult a múzeumpedagógia, megszaporodtak a tanórán kívüli foglalkozások. Mivel a levéltár is közgyűjtemény, felmerült az igény, hogy nyissanak a közönség felé például kiállításokkal, programokkal - tudtuk meg dr. Várady Zoltántól, a Tolna Megyei Levéltár igazgatójától. Ennek megfelelően a vándorgyűlésnek, pontosabban a konferenciának most volt levéltár-pedagógiai szekciója is.

 

A sok szakmai program mellett a levéltárosok ismerkedhettek Szekszárd kultúrájával is. Csoportosan ellátogattak a Wosinsky Mór Múzeumba, megnézték a Vármegyeházát, a Babits- és a Mészöly-házat is. Természetesen, aki akarta, megkóstolhatta a szekszárdi borokat is, történetesen a Bodri-pincészetben. Ez is, meg a fogadás is nem csak a kulináris élvezeteket szolgálta, hanem alkalmat adott az ismerkedésre, a kapcsolatok kialakítására, aminek majd a szakmai, tudományos munkában is meglesz a haszna - mondta dr. Várady Zoltán.

TEOL-on megjelent cikk