magyar  english  deutche            RSS
HU > Bemutatkozás > 

Digitalizált anyagok

Írta: szerkesztő
2015-04-22 09:04
kisebb betű nagyobb betű   e-mailben elküld nyomtatás

 

 Egyed Antal összeírása 1829

 

 

 

Egyed Antal (1779-1862) dunaföldvári plébános az adat- és ismeretgyűjtés szándékával egy 22 pontból álló kérdőívet állított össze, amely a vármegyei hivatali úton eljutott minden településre. A jól átgondolt kérdések  a lakosság származásáról, a megélhetés napi dolgairól, az idősek és a fiatalok szórakozásairól szólnak, vagyis a mindennapi élettel kapcsolatosak, azaz a településre vonatkozó érdekes és értékes információk megszerzésére irányulnak. Bárcsak 53 település válaszai maradtak fenn, de így töredékes voltában is rendkívül gazdag forrásbázisnak tekinthető az összeírást optikai adattárolóra digitalizáltuk.

 

 

 

Tolna megye 1860 körül készült kataszteri térképei,  a levéltár saját kiadású tanulmányköteteiben megjelent munkák, valamint a nemesi közgyűlési jegyzőkönyvek regesztái (1714-1720) digitalizált formában az interneten is elérhetőek a kutatók és érdeklődők számára a levéltárak közös honlapján.

 

A térképgyűjteményünkben szereplő törzstérképek, azaz a T-jelű térképek is elérhetőek már digitalizált formában, a térképek adataival együtt, a következő archivportálos címen

Kataszteri térképek elérhetősége:

http://www.archivportal.arcanum.hu/tolna/

Kéziratos térképek:


http://maps.hungaricana.hu/hu/