magyar  english  deutche            RSS
HU > Hírek > 

Nyitottak a közönség felé

Írta: Nagy Iván
2013-07-18 07:55
kisebb betű nagyobb betű   e-mailben elküld nyomtatás

Két és fél éve annak, hogy dr. Várady Zoltánt kinevezték a Tolna Megyei Levéltár igazgatójának. Megkérdeztük, mi valósult meg az akkor elmondott terveiből.

 

 

Dr. Várady Zoltán és kollégái elérték, hogy a levéltár

a felújítások alatt is zavartalanul működjön

(Fotó: Gottvald Károly)

 

Teljes Tolna Megyei Népújságban megjelent cikk:


– Összességében elégedett vagyok az elért eredményekkel, bár két olyan dolog is történt azóta, amelyet nem kalkuláltunk bele a terveinkbe – mondta dr. Várady Zoltán. – Az egyik ilyen momentum a Vármegyeháza és a Béla tér felújítása volt. Az ablakcseréket, a tűzvédelmi ajtók kialakítását mind a levéltár épületén belül végezték el, volt fúrás, por, zaj egy egész éven át. Ezt követte a tér felújítása, ami szintén porral és zajjal járt, ráadásul a közlekedést is igen megnehezítette.

– Azt már csak megemlítem, hogy most a piactér felújítása következik, amely vélhetően szintén nem lesz egy zajtalan folyamat. A másik előre nem látott körülmény az volt, hogy egy év alatt kétszer változott a fenntartónk. 2012. októbere óta a Nemzeti Levéltár fennhatósága alatt működünk, és azt mondhatom, hogy nagyjából most kezdi megszokni mindkét fél ezt az új helyzetet. A fentiekből következik, hogy a napi működés biztosítása elég sok energiát kötött le az utóbbi időben.

– Hányan és mennyi munkát végeznek a levéltárban?
– Az összlétszámunk tizenkilenc fő. Évente szolgáltatásként átlagosan 200 kutatást segítünk, és 500 ügyet intézünk megkeresés alapján. Emellett minden évben megrendezzük a Megyei Levéltári Napot, amelynek során a kollégák tartanak előadásokat a kutatásaikról a szakmának és az érdeklődőknek. Nagy megtiszteltetés, hogy jövőre mi lehetünk a házigazdái a Magyar Levéltári Egyesület vándorgyűlésének. Emellett helyet adunk könyvbemutatóknak, részt veszünk a paksi digitális archívum elkészítésében, és megfelelő támogatások esetén kiadványokat szerkesztünk és adunk ki. Mi foglalkozunk a helytörténeti pályázattal is, amelyet idén 43. alkalommal hirdettek meg. Együttműködünk a középiskolákkal és a PTE Illyés Gyula karával.

– Hogyan alkalmazkodnak a modern világ adattárolási szokásaihoz?
– Részt veszünk az e-levéltár programban, amely egyrészt az eddig összegyűjtött dokumentumok digitális formában való tárolását jelenti, másrészt a jövő dokumentumainak elektronikus formában történő tárolását teszi lehetővé.

Ha van ideje, zenét hallgat és kirándul az igazgató
Dr. Várady Zoltán 1958-ban született Baján. Általános- és középiskolai tanulmányait Nagykanizsán végezte, 1976-ban érettségizett a Batthyány gimnáziumban. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkarán 1982-ben szerzett diplomát régészet-latin nyelv szakon. A doktori címet szintén az ELTÉ-n szerezte meg 1994-ben, és 1996-ban kandidált a Magyar Tudományos Akadémián. Pályája során dolgozott könyvtárban, levéltárban, múzeumban, közép- és főiskolán, jelenleg a Károli református egyetemen tanít. A Tolna Megyei Levéltár igazgatói posztjára 2011. január 1-jével nevezték ki. 2013-ban címzetes egyetemi tanári címet  adományozott számára a Pécsi Tudományegyetem szenátusa. Házas, felesége dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna, aki a paksi Városi Múzeum igazgatója. Két gyermekük van. Hobbija a zenehallgatás, a kirándulás és az olvasás.

A nagyközönség felé nyitott a megyei levéltár
A közönség felé való nyitást elsőrendű feladatnak nevezte meg kinevezésekor dr. Várady Zoltán. A terv valósággá vált. Az általános- és középiskolások számára tíz témában tartanak levéltári órákat, kérés alapján. A Levéltári Esték program sorozat keretében, amelyet a Mattioni Eszter Hölgyklubbal közösen tartanak, érdekes eladások hangzanak el nem csak a klub tagjai, hanem minden érdeklődő számára. Az idén először vettek részt a Levéltárak éjszakája programban – amely a Múzeumok éjszakája része –, és egészen biztos, hogy jövőre is megtartják, olyan nagy volt az érdeklődés és a siker. Tizenegy csoportban több mint kétszáz látogatót vezettek végig a levéltáron. Szintén a közönség érdeklődésére tarthatnak számot a Levéltári kiállítások, amelyek kisebb lélegzetű, de annál érdekesebb kamaratárlatok rendezésére adnak lehetőséget.

 

TEOL link